Öppna menyn

Röster från elever och föräldrar

Min tid på Klaragymnasiet med internat

Innan jag började på Klaragymnasiet gick jag i XX-skolan i åtminstone 10 år. Detta var en tid då jag var en helt annan person, då umgicks jag med fel typer, föraktade skolan och lärarna, sket i plugget och verkligen inte visste vem jag var. Men under de sista åren jag studerade på XX-skolan lyckades jag till slut vända tillbaka bladet och verkligen börja ta mitt liv på allvar. Dock var det inte förrän jag började på Klaragymnasiet, som jag verkligen kände att jag kunde bli den personen jag ville vara.

Om jag skulle beskriva Klaragymnasiet med endast ett ord hade det varit: Perfekt. Jag skämtar inte när jag säger att de fyra åren jag spenderade på Klaragymnasiet, var bland de bästa åren i mitt liv – och det är ett stort tack till dess fantastiska lärare. Lärarna på denna skola är mycket mer än bara lärare, de är rådgivare, väktare, rollmodeller, hjältar men framför allt: Vänner. De har dedikerat så mycket av sitt liv till att både förstå – och ge de personer som samhället oftast glömmer bort, en chans till att bättre förstå sig själva – och ge dem bättre förutsättningar att navigera i sin framtid.

När jag först började på Klaragymnasiet, hade jag bara en mild förståelse av vad det betyder att ha autism och hur det påverkar min upplevelse av världen. Men tack vare deras respektfullhet och empati, gav de mig möjligheten att bättre förstå mig själv för varje dag som gick. De gav mig också möjligheten till att utveckla mina akademiska kunskaper. När jag avslutade XX-skolan hade jag missat mycket av mina studier, p.g.a. en väldigt hög frånvaro. Så när jag studerade på Klaragymnasiet hade jag lite värre förutsättningar än andra – jag skulle alltså lära in allt jag hade missat ifrån grundskolan OCH allt ifrån gymnasiet inom bara 4 år! Men till slut klarade jag av allt – jag gjorde klart grundskolan, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet inom den sista sekunden. Jag lyckades t.o.m. få betyg jag aldrig trodde att jag skulle få i mitt liv! Men även om jag vet att mina gamla lärare kommer säga annat (Jag syftar på dig YY!), ville jag bara säga detta: Jag hade verkligen inte kunnat åstadkomma allt jag lyckades med om det inte hade varit för dem – och deras passion för läraryrket – och de förtjänar tusen guldmedaljer!

När jag gick på Klaragymnasiet i Olofström, bodde jag på ett av deras internat. Jag flyttade först in efter att ett år hade gått, eftersom det var väldigt nytt för mig och jag visste inte hur det skulle kännas. Men när jag fick se boendet och träffa personalen kände jag mig mycket säkrare vid tanken på att bosätta mig hos dem. Väldigt snabbt kände jag mig välkommen och behandlad med respekt av personalen – de är mycket professionella, snälla och strikta, anpassbara människor. De är lika passionerade för sina jobb som lärarna på Klaragymnasiet, men fyller ett annat syfte. Det är lärarnas jobb att ge eleverna de grundläggande kunskaperna de behöver för att bättre förstå samhället och dess regler, men det är boendepersonalens jobb att förbereda varje elev på att ta hand om sig själva och sitt hem i framtiden. De hjälper en inte bara med att tvätta, städa, sortera skräp och att ta hand om hygienen, utan också med att förstå sin diagnos bättre utanför skolan. Dessutom lägger internaten ner resurser på att helt enkelt hitta på något roligt med eleverna, som till exempel paintball, åka till djurparker, fiska, titta på bio, baka, laga mat och mycket mer. Jag kan, som en som bodde i ett av internaten, säga att det var FANTASTISKT.

För att avrunda allt jag har sagt hitintills: De fyra åren jag spenderade på Klaragymnasiet var bland de bästa åren i mitt liv och detta lovar jag med hela mitt hjärta. De hjälpte mig mycket mer än jag någonsin hade kunnat ana – de gav mig både en säkerhet samt en bättre förståelse för min autism, samtidigt som de respekterade mig som individ och som elev. De är hjältar som ger sitt allt för att ge en framtid till barn, som andra skolor inte kan ge. Klaragymnasiet är till för den personen som vill se en ljusare framtid för sig själv.”

En tacksam före detta elev

“På Klaragymnasiet har de konsekvent bemött vår dotter på det sätt som vi har kommit överens om. De har återkopplat kontinuerligt om utveckling och positiva händelser. Även små detaljer som gjort oss väldigt glada. Vår dotter utvecklades märkbart under de fyra åren, från att ha varit väldigt sluten till att vara mer harmonisk och öppen. Bra lärare som är hjälpsamma och agerar direkt för att lösa problem som dyker upp.”

Karin B, förälder

“Klaragymnasiet är en fantastisk skola som jobbar för att varje enskild elev ska kunna lära utifrån sina egna förutsättningar. Det jobbar kunniga, engagerade och förstående pedagoger och det är ett privilegium att undervisningen kan vara individanpassad. Det kommer att bli ett stort hålrum i vår sons hjärta då han till sommaren ska ta studenten från sin älskade skola.”

Förälder